Eendaagse traumabehandeling

ETB is een eendaagse behandeling voor PTSS die buiten in de natuur plaatsvindt. Na intake en indicatiestelling krijg je in één intensieve behandeldag drie verschillende vormen van behandeling om je traumaklachten aan te pakken. Daarna volgen nog enkele sessies om je proces voort te zetten.

Wat is de Eendaagse Traumabehandeling (ETB)?

ETB is een eendaagse trauma behandeling die buiten in de natuur plaatsvindt. Na het intakegesprek krijg je in één intensieve behandeldag dag drie verschillende vormen van behandeling aangeboden om je traumaklachten aan te pakken. Daarna volgen nog enkele sessies om je proces voort te zetten.

Wie

De behandeling is geschikt voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), na één of enkele traumatische gebeurtenissen. Je hebt een verwijzing van de huisarts voor een traject in de basis-GGZ en het spreekt je aan om dit buiten en op een intensieve manier aan te pakken.

Als je PTSS hebt door veel of langdurige traumatische situaties of als er persoonlijkheidsproblematiek of suïcidaliteit speelt, heb je waarschijnlijk niet genoeg aan deze behandeling. Dan raden we je aan om een doorverwijzing naar de specialistische GGZ te vragen bij je huisarts, zodat je een uitgebreider behandeltraject kan volgen.

Voordelen

Je gaat in één dag echt de confrontatie met je trauma aan. Het is gemakkelijker om je focus op de behandeling te richten, door het intensieve karakter van de behandeldag. De drie effectief bewezen therapievormen pakken het trauma van verschillende kanten aan. Deze behandelmethoden zijn EMDR, lichaamsgerichte therapie en imaginaire exposure, gecombineerd met exposure in vivo.

Cliënten geven aan dat de natuurlijke omgeving hen helpt om emoties te reguleren. De tijdsinvestering van de eendaagse traumabehandeling (ETB) is hetzelfde als van een reguliere traumabehandeling, die veelal over een periode van 8-12 weken aangeboden wordt. Voordeel van de ETB is dat het tijdsbestek veel korter is. Na de intake vindt de eerste de intensieve dag plaats en vervolgens kunnen er nog enkele sessies nazorg bij de regiebehandelaar gepland worden. Hierdoor is het gemiddelde tijdsbestek van deze behandeling korter. 

Hoe

Je wordt aangemeld bij de praktijk van een van de psychologen die aangesloten is bij het collectief Buitengewoon Psychologen. Deze psycholoog wordt jouw regiebehandelaar en bij deze psycholoog doe je de intake.  

Samen besluiten jullie tijdens deze intake of de ETB voor jou de beste methode is. Hierna ontvang je een informatiefolder over de behandeldag en krijg je de benodigde praktische informatie over de datum, tijd en locatie. 

Op de behandeldag word je in de ochtend door een van de behandelaren ontvangen. Daarna volg je drie behandelblokken: EMDR, lichaamsgerichte therapie en imaginaire exposure, gecombineerd met exposure in vivo. Ieder blok duurt ongeveer 90 minuten en elk blok wordt door een andere therapeut gegeven. Tussen elk blok heb je pauze. 

Aan het eind van de dag is er contact met je regiebehandelaar. Met je regiebehandelaar plan je nog enkele sessies (maximaal 5), om je verwerkingsproces voort te zetten en terugval te voorkomen.

 

Onderzoek

Momenteel worden de effecten van de ETB gemeten. Zodra de eerste resultaten binnen zijn, zullen wij die op onze website publiceren.

Wandelen is het ultieme medicijn
Hippocrates

Ervaringen van cliënten: 

Liesbeth

Liesbeth (35) is een jaar geleden bevallen van haar dochter, plotseling en met 32 weken. Na de geboorte was Liesbeth vooral blij dat haar dochter het overleefd had. Nu het rustig is en goed gaat met haar dochter, heeft Liesbeth nachtmerries en durft haar niet goed ergens achter te laten. Haar huisarts heeft haar doorverwezen naar de basis GGZ voor behandeling van traumagerelateerde klachten. Het spreekt Liesbeth aan om in de natuur en in één dag het trauma aan te pakken. Na de intake gaat ze voorbereid, en toch wat gespannen, naar de dag. Ze begint met EMDR, het is heftig om terug te denken aan de bevalling en de couveuse, maar ze voelt zich gesteund, is blij dat ze buiten is en de spanning zakt. Lichaamsgerichte therapie helpt om te begrijpen waarom ze moeite heeft met afscheid nemen bij het kinderdagverblijf. Haar lichaam moest tijdens de bevalling zo snel afscheid van het kleintje nemen, dat er een leeg gevoel in haar buik ontstaat. In het laatste blok, na de lunch, gaat ze de confrontatie aan met wat ze al een tijd vermijdt: moeders die hun kindje na de bevalling mee naar huis kunnen nemen en borstvoeding geven. Na de dag buiten is Liesbeth moe, maar voelt zich sterker. Er staan nog een paar afspraken met haar regiebehandelaar, maar het voelt alsof het grote werk gedaan is. Ze kijkt er naar uit om haar dochter in haar armen te sluiten, zonder zo bang te zijn.

Hans

Hans, een 52-jarige man, meldt zich aan met traumagerelateerde klachten. In zijn jeugd maakte hij een brand mee in zijn ouderlijk huis. Zijn ouders waren toen vooral druk met praktische zaken en hun eigen emoties, waardoor er voor emoties van Hans geen ruimte was. Die heeft hij weggestopt. Afgelopen zomer wordt Hans op vakantie onverwacht geconfronteerd met een natuurbrand met veel rook op zijn camping. Sindsdien heeft hij herbelevingen, slaapt slecht, is voortdurend alert, schrikt van sirenes en vermijdt alles wat met vuur te maken heeft. Hij is ziekgemeld van werk en durft zijn huis niet meer uit, waar hij allerlei maatregelen heeft getroffen om brand te voorkomen of te blussen. Na een verwijzing van zijn huisarts volgt Hans een eendaagse traumabehandeling (ETB). In het eerste blok van de dag krijgt Hans EMDR behandeling gericht op zijn jeugdtrauma; de brand in zijn ouderlijk huis. Hierna volgt een blok lichaamsgerichte behandeling waardoor hij emoties die hij zolang heeft weggestopt, weer leert te voelen. Daarna volgt een blok exposure, waarbij Hans leert naar sirenes te luisteren en aan vuur wordt blootgesteld. Schrikreacties, veiligheids- en vermijdingsgedrag nemen hierdoor af. Na deze dag blijkt er nog veel spanning te zitten op een ander plaatje rondom zijn jeugdtrauma; namelijk de heftige emotionele reactie van zijn ouders op de huisbrand. Zijn regiebehandelaar past in een sessie achteraf ook op dit plaatje EMDR toe. Inmiddels is Hans weer aan het werk, heeft hij zijn vermijding doorbroken en slaapt hij weer goed ’s nachts. Hans kijkt terug op een intensieve, kortdurende, maar effectieve behandeling.

Interesse?

Neem contact op met een van onze psychologen voor meer informatie. Of stel je vraag via info@buitengewoonpsychologen.nl

Neem contact op
Copyright ©2024 Buitengewoon psychologen